Вакцинацијата против сезонски грип во Македонија  започува од денеска а во Кавадарци од утре.

                Вакцината штити од 3 типа на вируси ( 2 А и 1 Б) и е наменета главно за лица со хронични болести независно од возраста, за лица над 65 години, за лица со намален имунитет, лица кои се изложени на контакти со многу други лица, здравствени работници и за сите оние кои по своја желба сакаат да превенираат инфекција на грип.

               Во  Кавадарци во Центарот за јавно здравје  денеска ни потврдија дека ке се имунизира и годинава за ситеграѓани кои сакаат да се заштитат од сезонскиот грип.

-За наши потреби, според бројот на заинтересирани, на располагање е бројка од околу 800 вакцини, вели Д-р епидемиолог Ристе Јовановски.И лани имавме ваква бројка и сметаме дека таа одговара на потребите на градот.Утре изутрина во Центарот за јавно здравје Кавадарци стартуваме со вакцинирање,вели Јованосвки.

Вакцинирањето ке се обавува секој работен ден од 9 до 14 часот а цената на вакцината изнесува 400 денари.

         

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА