На денешен ден започна Јунска офанзива

На денешен ден
Типографија

На 7.06.1943 година (пред 75 години) отпочна Јунската офанзива на бугарскиот окупатор во Тиквешијата.

Во офанзивата беа вклучени 12.000 бугарски војници, полицајци и контрачетници, а целта беше да се уништат партизанските одреди “Добри Даскалов“ и “Сава Михајлов“. На денешен ден во борба со бугарските војници кај село Никодин загина зам. командирот на првата чета на одредот “Добри Даскалов“ Блажо Тодоровски-Чичето. За народен херој е прогласен на 11.10.1953 година.

Во таа јунска офанзива на бугарските фашисти, биле ликвидирани голем број на кавдаречки и ваташките херои, офанзива која кулуминира со ѕверско мачење, стрелање и масакрирање на полумртвите тела на 12-те Ваташки Деца, во чест на 6- от роденден на "царчето" Симеон Саксобурготски...