МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Росоман ќе развива агротуризам, најави Виолета Јанкова, директор на Фондација “Тиквешки вински пат”.

Росоман ќе развива агротуризам, вели Виолета Јанкова, директор на Фондација “Тиквешки вински пат”.

Таа појасни дека вакви можности се создаваат благодарение на бројните богатства со кои располага

регионот, но и на отварањето на Центарот за промоција и изложба на вино, храна и туризам, кој ќе

се случи во рамките на веќе одобрениот проект за прекугранична соработка со Грција преку ИПА

програмата, вреден над петстотини илјади евра.

-Во наредните две години ќе организираме низа на обуки за користење на земјоделските производи

во функција на развој на агротуризмот. Овде туристите ќе можат да видат како се приготвуваат

традиционални јадења карактеристични за ова поднебје, да ги посетат трите локални винарии,

да имаат часови во природа и релаксирачки активности, информираше Јанкова. Инаку, Центарот кој е главната придобивка од пограничниот проект насловен “Тера вино”,

ќе служи меѓу другото и за организирање на разни настани и промоции.