Array
(
    [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
    [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
    [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
    [SHLVL] => 0
    [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
    [CONTENT_LENGTH] => 0
    [HTTP_CONNECTION] => close
    [SCRIPT_NAME] => /preview.php
    [REQUEST_URI] => /preview.php?id=700
    [QUERY_STRING] => id=700
    [REQUEST_METHOD] => GET
    [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
    [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
    [REMOTE_PORT] => 21035
    [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
    [SERVER_ADMIN] => [no address given]
    [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
    [CONTEXT_PREFIX] => 
    [REQUEST_SCHEME] => http
    [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
    [REMOTE_ADDR] => 18.224.65.198
    [SERVER_PORT] => 80
    [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
    [SERVER_NAME] => rtk.mk
    [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
    [SERVER_SIGNATURE] => 
    [HTTP_HOST] => rtk.mk
    [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip, br, zstd, deflate
    [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)
    [HTTP_ACCEPT] => */*
    [SCRIPT_URI] => http://rtk.mk/preview.php
    [SCRIPT_URL] => /preview.php
    [FCGI_ROLE] => RESPONDER
    [PHP_SELF] => /preview.php
    [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1732489174.5537
    [REQUEST_TIME] => 1732489174
)
Aнтиоксиданси oд македонските црвени вина


МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Причината поради која се препорачуваат антиоксидансите се сè почестите научни истражувања кои презентираат докази за нивното влијание во превенцијата на канцер и други заболувања.

Антиоксидансите се молекули кои ја спречуваат оксидацијата на други молекули, односно хемиска реакција која може да произведе слободни радикали, што доведува до низа реакции кои можат да ги оштетат клетките. Добро познати антиоксиданси се ензимите и други супстанции, како што се витамин Ц, витамин Е и бета каротен, кои се способни за справување со штетните ефекти на оксидацијата.Најдобар начин за внесување на антиоксиданси во природна форма е чаша црвено вино. Црвеното вино е извор на биоактивни и нутритивни фенолни соединенија кои имаат антиоксидантно дејство, висока активност против слободни радикали, заштитна улога при артериосклероза и коронарна срцева болест, како и инхибирачко дејство на растот на канцерогените клетки.Се работи за умерената консумација на вино и тоа една до две чаши дневно.Според последните истражувања тие го определуваат квантитативниот состав на фенолните соединенија, како и антиоксидантната активност . Вината од сортите Вранец, Мерло и Каберне Совињон на Тиквеш се богати со полифеноли, а вината од сортата Вранец содржат највисока содржина на сите групи на феноли, особено антоцијани коишто ги прават вината интензивно обоени и стабилни. Сите анализирани вина покажале висока антиоксидантна активност што потврдува дека вината поседуваат позитивни ефекти за човековото здравје.

Голем број научни истражувања го потврдуваат благотворното дејство на квалитетното вино врз здравјето на луѓето, се разбира доколку се консумира умерено. Виното содржи повеќе од 1.000 состојки, од кои повеќето се докажано корисни за нашиот организам. Полезното дејство на антиоксидансите, витамините и минералите содржани во квалитетните вина е повеќекратно. Умерената консумација на вино превенира кардиоваскуларни заболувања, го намалува нивото на вкупен холестерол, ги подобрува когнитивните способности, го зголемува имунитетот и отпорноста на организмот од болести… За овие и многу други полезни дејства на виното биле свесни и нашите предци. Многубројните народни преданија, совети, рецепти, кои виното го препорачуваат како ефикасен лек за многу здравствени состојби, значајно придонеле за репутацијата на благотворен пијалак, која виното несомнено ја има.