На Ликовната колонија во Кавадарци уметниците од многу земји ствараат слики од трајна вредност

Во Кавадарци веке неколку дена трае најголемата ликовна колонија во Македонија „Кавадарци-Михајлово 2017„.Годинава таа е посветена на прерано починатиот ликовен уметник од Кавадарци Ристо Соколов Сокол. Во текот на нејзиното одржување беа отворени две изложби на кои беа преставени тројца ликовни уметници: Маријана Костојчиновска-Узунчева и бугарски ликовни уметници Лаура Димитрова и Стефан Алтаков,утревечер следува Меѓународна изложба на уметнички фотографии “Adria Wealth & Muzeqeja Wealth" ,а на Градскиот плоштад предвидено е одржување на Меѓународен фолкорен фестивал.Учествуваат фолклорни ансамбли од Полска, Босна и Херцеговина, Бугарија, Албанија и Македонија (АКУД “Мирче Ацев“ -Скопје и Фолклорен ансамбл “Тиквеш“ - Кавадарци).Дефилето е предвидено во 19.30 часот.

Што се однесува до колонијата која е 23- по ред, се одржува во просториите на Хотелот “Уни Палас 2“ Кавадарци a свеченото затварање е закажано за 27 август-напладне.На кавадаречката колонија чествуваат на шеесет ликовни уметници од Македонија, Бугарија, Грција, Србија, Турција, Иран, Данска, Италија, Косово, Албанија, Црна Гора, Украина,Moнголија и Ерменија.