МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Пејачот што можеше и славеј да натпее, Никола Бадев да беш жив ова години ќе наполнеше 100 години.Импозантна бројка за еден човечки живот, која за жал ретко кој ја доживива.Но зошто да не посакаме Бадев да беше жив, тоа не е грев.

Во оваа 2018 година неговите две ќерки и останатитее од сејмејствто се заложија на годишнината од раѓањето на еден од најдобрите пеачи на македонски народни песни, да му направат голема чест.А таа чест беше : да се отвори спомен соба за Бадев воМузеј галеријата идасеодржи концерт накој ке се пеат неговите прсни.

Тоа и се случи вчера во Кавадарци.

Со сенсот за македонска народна традиција и квалтетно творештво , со значењето кое го имаше Бадев - како наш човек (роден во Глишиќ-Кавадарци) , градоначалникот Митко Јанчев, го презеде покривителствто и помогна да се реализира проект и да се одржи достојна свеченост на името на Никола Бадев.Треба да кажеме дека во тоа улога има и Советот на Општината и Локалната самоуправа, Домот на културата ,Музеј Галеријата , семјството на Никола Бадев,новинарката Лилјана Илиева со семејствто Илиеви, и други поединци, кои несебично се потрудија од срце да помогнат за чествувањето за Бадев.

Да потсетиме :Се работи за пејач за кого музичките критичари напишаа дека можеше да отпее тонови што ниту еден инструмент не може да ги отсвири. Тој преку океанотпрв отпатува за да им запее на нашинците на чист македонски јазик. Бадев е роден во 1918 година во село Глишиќ близу Кавадарци. На 10-години почнал да свири виолина и станува член на фолклорниот ансамбл во Кавадарци и на градскиот хор на Васил Хаџиманов. 1948 година првпат настапува на програмата на Радио Скопје и со тоа започнува блескава музичка кариера. Во 1955 година ги снимил за музичката продукција на „Радио Скопје“ песните „До три ми пушки пукнале”, „Мама Тоде учеше”, „Петлите пеат ден ми се дени“ и други. За Радио Скопје снимил повеќе од 200 соло-песни и дуети. За музичките продукции, пак, во поранешна Југославија снимил повеќе од 100 плочи. Незаборавна е плочатае за песната „Тешка беше нашата разделба”. Во 1964 година ја добил наградата „Златна плоча” на фестивалот „Илидија”, а во 1967 година на фестивалот „Септември во Ивањици“, заедно со својата ќерка Роска, ја освојува првата награда. Нилока Бадев пее песни со лирски мотиви, љубовни, хумористични и со мотиви од секојдневниот живот. Освен како пејач, Бадев бил познат и како собирач на народни песни.Умира многу млад на 25 септември 1976 година.

Се во чест на Бадев вчера беш централната прослава.

Делегација на градоначалникот Митко Јанчев, членови на семејството Бадеви,Здружението на Пензионери Кавадарци и Скопје положија свежо цвеќе на бистата на градскиот плоштад.А потоа во Музејот на вкусови- кој работи во состав на Установата -Музеј галеријата беше остворена спомен соба на Бадев .Во неа со содржани лични предмети; гитара, мандолина-прим, радио, грамофон, наочаери,златна плоча,оригинални текстови со песни кои ги пишувал и собирал Никола Бадев ,одличја,фотографии со негови колеги и членови од семејството, негова биста излеана во бронза и други предмети .

За значењето и улогата на Никола Бадев за македската музика и традиција гивиреше директорката на Музејот Весна Ѓорѓиева, која ја нагласи заложбата на ова локална власт но и други пред тоа да се зачува споменот на Бадев за навек, зашто ретко се раѓа пеач каков што беше Бадев.Од име на локалната самоуправа и градоначалникот Митко Јанчев се обрати Сања Крстиќ која само го потврди фактот за каков човек се работи, кога е прашање Бадев, и токму затоа Јанчев имал разбирање да го помогне овој проект за зачувување на името и споменот за него.Сето ова во контекс на сеопштата заложба на Јанчев да се негува македонската традиција и да се оттргне од заборав она што е квалитетно и што не идетификува како македонци.

Од име на семејството на Бадев беа присутни негите ќерки Сузнана и Роска една о внуките и други роднини од Скопје и Кавадарци Роска кратко им се заблагдари на сите особено на градоначалникот и институциите од културата за разбирањето и помошта да се зачуваат дел од најважните рати и споменот за нејзиниот татко.

Во салата на Домот на културата, за жал, пред половина празна сала, беше одржат концерт на кој се пееја песни на Никола Бадев.Сите беа успешни во изведбата а посебен впечаток ни оставни настапот на Блаже Богев и д-р Петре Пењушков и КУД„Никол Бадев„ кое со сите исполнители на вечерта ја отпејаа песната за Никола Бадев.

Со овој настан Кавададарци покажа дека знае да ги цени граѓаните кои потекнуваат од овој крај.

Ртк.мк на порталот и фб профилот вo понеделник ке објави видео сторија од сите случувања.

20181026_182317.jpg

20181026_181318.jpg

20181026_181353.jpg

20181026_182309.jpg

20181026_181318.jpg

20181026_182417.jpg

20181026_181256.jpg

20181026_181455.jpg