Министерот за земјоделие Арјанит Хоџа градоначалникот Митко Јанчев се решени да им помогнат на лозарите и од тоа не се отоажуваат.Таков впечаток имаме од денешната средба која министерит и градоначалникот ја направија на пунтот кај „Лазово Мовче“ каде започна да се се откупува грозје за дестилат.

Проблемот со откупот кој „зоврива „ во кавадаречка општина достигнува врв,грозјето не чека,и за да не скапе, и за да не биде ова лоша година за лозарите вложени се сите сили да се спаси родот.Тоа во Кавадрци се прави со откуп на грозјето за преработка во дестилат, за што со субвенциите лозарите ќе добијат вкупно по 12 денари за килограм (кратошији и вранец).Останатите количини грозје за вино ,се откупуваат на неколку пунктови каде цената , велат лозарите, сеуште не е до крај дефинирана. Сигурни се само 4 денари од Владата кои беа ветени а за нив имаше потврда и од новиот министерот за земјоделие Хоџа кој неколку пати за кратко време доаѓа во Кавадарци да го реши ова прашање.Инаку лозарите , беа зодоволни од напорите кои ги вложува министериот а посебно Јанчев за брзо решавање на прашањето, особено затоа што поради ковид 19 , кавлитот на грозјето, и временските услови визбите искажаа мал или никаков интерес за откуп на винско грозје.АКО на пунтот на „Лазово Мовче„ веќе започна откупот денес за утре ( 24/09/2020) се очекува грозје да се откупува за откупува сместен во поранешната винарија на „Петра„.Инаку освен со потребната шеќерност грозјето и со помалку малигани ќе биде откупено. За ова не треба да се стравува, беше ппотенцирано денеска на средбата на министерот, градоначлникот Јанчев и лозарите на „Лазово Мовче„.Услугата за преработка на грозјето во дестилат кој потоа може да се употреби во било кој период и време во иднина , ја пријавија неколку македонски винарски куќи.Што се однесува за шпекулациите дека наводно камиони на „Ја-Ми„ возат грозје со цел да се заработи ,денеска јасно и јавно на собирот беше кажано дека тоа се прави целосно бесплатно, се со цел само да им се излезе во пресрет на лозарите за брзо завршување на откупот.

м.д.

120103122_247405986649503_144798184456184354_n 120136076_793982288031597_2905738933867853234_n