Array
(
  [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
  [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
  [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
  [SHLVL] => 0
  [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
  [CONTENT_LENGTH] => 0
  [SCRIPT_NAME] => /preview.php
  [REQUEST_URI] => /preview.php?id=3288
  [QUERY_STRING] => id=3288
  [REQUEST_METHOD] => GET
  [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
  [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
  [REMOTE_PORT] => 39052
  [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
  [SERVER_ADMIN] => [no address given]
  [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [CONTEXT_PREFIX] => 
  [REQUEST_SCHEME] => http
  [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [REMOTE_ADDR] => 52.23.219.12
  [SERVER_PORT] => 80
  [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
  [SERVER_NAME] => rtk.mk
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
  [SERVER_SIGNATURE] => 
  [HTTP_CONNECTION] => close
  [HTTP_HOST] => rtk.mk
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => br,gzip
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-US,en;q=0.5
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  [SCRIPT_URI] => http://rtk.mk/preview.php
  [SCRIPT_URL] => /preview.php
  [FCGI_ROLE] => RESPONDER
  [PHP_SELF] => /preview.php
  [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1638823952.0537
  [REQUEST_TIME] => 1638823952
)
Стари фотографии на Кавадарци-Берба на грозје 1956 и прослава 1977

Берба на грозје во семејството на Блажо Лалков (ковач) во 1956 година и прослава на „Тиквешкиот гроздобер„ во 1977 година.

-Видете ги само тие ведри и насмеани лица 1956 година. Денес тоа е најмачната операција бидејќи лозарите ги мачат две дилеми, прво каде ќе го дадат грозјето, и второ кога ќе ги добијат парите.

-Покрај карневалските поворки на Тиквешкиот гроздобер гостуваа најпознатите интерпретатори на забавна и народна музика во тогашна Југославија, пајпопуларните актери, а се одржуваа и добри спортски натпревари. Секако се за одбележување и традиционалните мото-трки кои се бодуваа за првенството на Југославија.

0000000000000000000000666655667.jpg

Петре Камчевски-историчар