Array
(
  [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
  [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
  [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
  [SHLVL] => 0
  [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin
  [CONTENT_LENGTH] => 0
  [SCRIPT_NAME] => /preview.php
  [REQUEST_URI] => /preview.php?id=5080
  [QUERY_STRING] => id=5080
  [REQUEST_METHOD] => GET
  [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
  [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
  [REMOTE_PORT] => 59152
  [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
  [SERVER_ADMIN] => [no address given]
  [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [CONTEXT_PREFIX] => 
  [REQUEST_SCHEME] => http
  [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [REMOTE_ADDR] => 52.23.219.12
  [SERVER_PORT] => 80
  [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
  [SERVER_NAME] => rtk.mk
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
  [SERVER_SIGNATURE] => 
  [HTTP_CONNECTION] => close
  [HTTP_HOST] => rtk.mk
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => br,gzip
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-US,en;q=0.5
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  [SCRIPT_URI] => http://rtk.mk/preview.php
  [SCRIPT_URL] => /preview.php
  [FCGI_ROLE] => RESPONDER
  [PHP_SELF] => /preview.php
  [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1638823388.487
  [REQUEST_TIME] => 1638823388
)
ППРАДИ КОРОНАВИРУСОТ ЗАПОЧНА СО РАБОТА ИТНА СТОМАТЛОШКА СЛУЖБ

Ѓраѓаните ке можат своите услуги од ургентна (итна) стоматолошка интервенција да ги обавуваат во Кавадарци.ЈЗУОпшта болница со проширена надлежност денеска до медиумите достави извествување со кое го потврдува тоа:

Интегрален текст:

„Поради епидемијата од Корона вирусот, Приватните стоматолошки ординации во нашиот град времено нема да работат. За таа цел, во просториите на Службата за детска и превентивна стоматологија при ЈЗУ Општа болница со проширена дејност Кавадарци , започна со работа ИТНАТА СТОМАТОЛОШКА СЛУЖБА.

Приемот на итни пациенти се врши секој работен ден од 08 до 20 часот, а во сабота и недела од 08 до 15 часот.

Пациентот е должен прво телефонски да го контактира својот матичен стоматолог, кој треба да му земе детална анамнеза и да му даде совет за надминување на стоматолошкиот проблем (терапија за намалување на болката или антибиотска терапија).

Матичниот стоматолог е должен да ја контактира Итната стоматолошка служба и да закаже термин за стоматолошка интервенција на неговиот пациент само во случај на :

- силна постојана забоболка која не поминува ниту со лекови,

- акутна инфекција изразена преку отоци, тешко отварање на уста и покачена телесна температура,

- поголеми крварења кои не сопираат подолг временски период

- скршеници на заби и вилици.

НАПОМЕНА: Термин за итна стоматолошка интервенција закажува исклучиво матичниот стоматолог, по претходно земена детална анамнеза на неговиот пациент.“- Се наведува