Array
(
  [PHPRC] => /home/rtkadm/fcgi-bin/../etc/php7.2
  [PWD] => /home/rtkadm/fcgi-bin
  [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 99999
  [SHLVL] => 0
  [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
  [CONTENT_LENGTH] => 0
  [SCRIPT_NAME] => /preview.php
  [REQUEST_URI] => /preview.php?id=5297
  [QUERY_STRING] => id=5297
  [REQUEST_METHOD] => GET
  [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1
  [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1
  [REMOTE_PORT] => 53308
  [SCRIPT_FILENAME] => /home/rtkadm/public_html/preview.php
  [SERVER_ADMIN] => [no address given]
  [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [CONTEXT_PREFIX] => 
  [REQUEST_SCHEME] => http
  [DOCUMENT_ROOT] => /home/rtkadm/public_html
  [REMOTE_ADDR] => 34.200.218.187
  [SERVER_PORT] => 80
  [SERVER_ADDR] => 95.86.15.250
  [SERVER_NAME] => rtk.mk
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.29
  [SERVER_SIGNATURE] => 
  [HTTP_CONNECTION] => close
  [HTTP_HOST] => rtk.mk
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => br,gzip
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-US,en;q=0.5
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
  [SCRIPT_URI] => http://rtk.mk/preview.php
  [SCRIPT_URL] => /preview.php
  [FCGI_ROLE] => RESPONDER
  [PHP_SELF] => /preview.php
  [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1597075011.7445
  [REQUEST_TIME] => 1597075011
)
„БИОВИТА„ ВЕ ВРАЌА НАЗАД - КОН ПРИРОДАТА

Здружението на органски производители „Биовита“ - Кавадарци и Здружението на „Лица со церебрална парализа“ - Велес, самоиницијтивно, волонтерски спроведоа активност - Берба на органска лаванда“ на висорамнина Витачево .На овие активнсти се придружи и Поетри Слем тимот на Македонија ( тие кои беа присутни тој ден) и други поддржувачи на органското производство. Тие јавно се заблагодарија за гестот на БИОВИТА... „Еве позитивен пример, како од идеја се стугнува до реализација. Минатата година во месец јули на обука организирана од „Квинна тилл Квинна“- Скопје, се запознав со најпрекрасната личност Cvetanka Koleva. која е дел од организацијата за органско производство Биовита од Кавадарци. Токму на обуката и на таа наша прва средба се роди желба за соработка и помош. Цеце предложи дел од производството на органска лаванда да ја донира на ЗЛЦП- Велес. Денес токму тоа се случи. Ожнеавме 6 реда лаванда, го запаливме казанот па направивме етерично лавандино масло и лавандина вода, Реализиравме без финансиска поддршка, така спонтано и од срце.Благодариме „Квинна тилл Kвинна“ што бевте мостот на оваа прекрасна соработка!Благодараме Биовита на поддршката и хуманоста! Ве очекуваме во најскоро време кај нас во Велес, да го рониме цветот од исушената лаванда и да пакуваме во торбички.„ БИОВИТА ПРОДОЛЖУВА СО ТЕНДЕНЦИЈАТА ШТО ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ ГИ ПОТСЕТИ ДЕКА СИТЕ НИЕ ПОТЕКНУВАМЕ ОД ПРИРОДАТА.И ЗАТОА ГИ ВРАЌА НАЗАД;: Оттамму ве известуваат дека од овој викенд почнувајќи од 10.07. петок од 17 часот до 13.07. до пладне, ќе се одржи Завршниот настан на Вториот Рурален поетски слем на висорамнината Витачево на нивата со органска лаванда. Оваа волонтерска активност е покрената од Здружението на органски производители „Биовита“ од Кавадарци, тимот на „Поетри слем Македонија“, Здружението на поети „Тиквешки цветови“ – Кавадарци, Здружението за алтернативна култура „Алтер центар“- Кавадарци, Здружението на граѓани „Театарска работилница“ – Прилеп, како и локалните институции: Дом на култура „Иван Мазов – Климе“ и Библиотека „Феткин“- Кавадарци, согласно препораките за заштита од Covid19.Note: Дојдете, останете кратко или малку повеќе или скорз до крај.

м.д. 106992924_10213482126806802_1297104216225922823_o 106929900_10213482129926880_6608440555798084517_o