На 2 Јули 2019 година во Брисел се одржа последната конференција од проектот EUROPEAN COUNTER AND ALTERNATIVES NARRATIVES NETWORK - EU CAN.

На 11 јуни од страна на градоначалникот на општина Демир Kaпија Лазар Петров беа примени пензионерите спортисти кои учествуваа на 24 регионални спортски натпревари во Гевгелија. Од страна на претсетаделот Благоја Кавазовски Градоначалникот беше запознат за постигнатите резултати. Освоено е прво место во шутирање на гол дисциплина жени, второ место дисциплина жени фрлање пикадо и две трети места табла жени и шутирање на гол мажи. Градоначалникот им честиташе за постигнатите резултати и истакна дека ќе ги подржува пензионерите во секое поле и им посака долги пензионерски денови.Од страна на претседателот Благоја Кавазовски на градоначалникот му беше подарен медал и беше запознат за активностите кои следуваат, а тоа се екскурзии, викенд средби, прослави и учество на спортски натпревари.

Во текот на месец мај, во  Демир Капија  пристигнаа и се уредуваа книги за формирање на библиотека по англиски јазик.

Советот на општина Демир Капија ја одржа дваесет и првата седница на која беа разгледани и усвоени осум точки од дневниот ред.

Подобрување на квалитетот на живот во населените места во општина Демир Капија

На ден 31мај -2019 година Аматерскиот театар Мирка Гинова од Демир Капија со претставата „Умри Машки“во режија на Томе Атанасов настапи на Драмскиот аматерски фестивал во Кочани.

По успешната изведба на актерите Томе Атанасов, Кристина Николова, Димче Бањански и Крсте Мелов стручното жири додели награда за најдобра женска улога на актерката Кристина Николова.

Вчера во село Бистренци беше извршен технички прием на објект за воспоставување на центар за ран детски развој.

Во општина Демир Капија се врши асфалтирање на дел од клучката со што ќе се создадат услови за ново сообраќајно поврзување на Демир Капија со автопатот Е-75.Регионалниот пат Р1102 (стара ознака Р-103) и Регионалниот пат Р29171 (стара ознака Р-109) преку обиколницата на град Демир Капија ќе можат директно да се приклучат на клучка Демир Капија на Автопатот Е-75.

Инвеститор е Општина Демир Капија, а средствата во висина од 5.500.000,00 денари се обезбедени од Бирото за регионален развој. Проектот се реализира во соработка со Центар за развој на Вардарски плански регион, а градежните работи ги изведува ДГТ „ГРАДБА ПРОМЕТ“ ДОО Кавадарци.

Децата од Демир Капија, Корешница и Бистеренци заедно со својот тренер кој тренираат во ГФК Неготино го информираа Градоначалникот на Општина Демир Капија Лазар Петров , за успехот кој го постигнаа на турнир во фудбал во Општина Кочани каде помеѓу 40 тина екипи освоија 3 пехари.

Вчера иселените жители од селото Клисура го одбележаа христијанскиот празник летен св. Никола заштитник на селото. Овде на овој ден за нив света божествена литургија отслужија свештени лица. И оваа година како и секоја на овој празник присуствуваа голем број на исeлени лица од родниот крај како и голем број на жители од Демир Капија и други општини. По отслужената литургија во придружба на жива музика, присутните со песна и оро и со настап на КУД Мирка Гинова од Демир Капија го продолжија прославувањето на големиот христијански празник.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА