Потеклото на јазикот-корен на зборовите

Кавадарци
Типографија
Во Кавадарци се одржа Трибина  на лингвистот Светлана Симоновска

На трибината Симовска ја промовира и својата нова книга во која детално се задржува на конкретни зборови на македонскиот јазик
кој денеска се говорат во Македонија, и во други земји во европа.Генезата на зборовите датираат и други историски својства на македонизмот
кој трае над 50 илјади години.Јазикот е нешто што е живо и затоа е можно низ истражувањето и анализата која ја прават лингвистите да
се осознае повеќе за коренот на Македонија и на јазикот на кој зборувале и на кон зборуваме ние како македонци, рече Симовска.Не е тешко
тоа да се утврди, затоа што постојат и материјални факти кои тешко се демантираат.Науката е таа која податливо го кажува тоа иако некои
го тврдат споротивното кое за жал со текот на времињата станува суштина што не е тоа.До пред повеке од 200 години
и можевме да држиме до некои факти кои ги имавме како народ, но потоа следуваше период на разнебитување и со Македонија се случи
она што сите го знаеме.Не смееме да дозволиме да настане целосно бришење на нашата историја, потеклото, за што јазикот е
најаголема брана.Македонскиот јазик е од најстарите во светот.За тоам има бројни примери, за кои Симовска пишува во својата нова книга
која е достапна за сите кои сакаат да ја прочитаа,а примероци од неа ке бидат доставени до училиштата во Кавадарци.
Со Симовска се сложија и слушателите на ова трибина кои со свои дискусии се вклучија во темата која е доста привлечна затоа што отвара
нови видици во себеспознавањето,кое е толку потребно во последно време,кога се повеќе не негираат како идентитет и народ а се разбира и јази-
кот на кој говориме.Не смееме да им го дозволиме тоа.0000000009099000000.jpg

 00000000000000000009999.jpg
МеталАпостолов
MM-Biro
Gjorche Petrov

Временска прогноза

Kavadarci Macedonia Clear (night), 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:18 am   |   Sunset: 6:32 pm
92%     6.4 km/h     33.254 bar
Forecast
ЧетLow: 11 °CHigh: 29 °C
ПетLow: 12 °CHigh: 31 °C
СабLow: 13 °CHigh: 32 °C
НедLow: 16 °CHigh: 25 °C
ПонLow: 15 °CHigh: 28 °C
ВтоLow: 11 °CHigh: 24 °C
СреLow: 8 °CHigh: 17 °C
ЧетLow: 6 °CHigh: 16 °C
ПетLow: 7 °CHigh: 21 °C
СабLow: 7 °CHigh: 19 °C