За неколку часа се продадоа два шлепери јајца

Коментар на ФБ постот на наш граѓанин ни го привече вниманието

Во него е кажано многу а пред се отсликан нашиот менталитет, и непроменетата атмосвера кога се во прашање големите празници како Велигден, и поскапувањата кои редовно ги следат празниците а ососбено овој.

За празниците цените редовно растат.Се работи за вештачки зголемени цени на доматите (120), краставиците (70 и 80 ден.) јагнешко месо други продукти кои обично се купуваат сега.

Поефтинување , или спуштање на цената на јајца во маркетот на Тинекс во Кавадарци-10 парчиња 49 денари за кое пишува нашиот Каракулев е вест од утринава . Според Диме Каракулев- наводно до 10 часот се продале 2 шлепери јајца , што за наши прилики е навистина МНОГУ.Колку се „лепиме“ на евтино е очигледно, но шегата настана, штедењето некој денар и не е на одмет,особено за оние кои живеат на една плата или на две помали.

А јајца треба да се фарбаат на Велигден и тоа утре пред изгрејсонце за да се фати бојата и јајцата да не се расипат.Тоа важи за домаќинките, македонките , кои се држат до традицијата.

Инаку годинава јајцата не поскапеја така драстично како пред тоа, и сметаме дека се на нивото на редовната цена која и пред Велигден ја имаа во продавниците кај нас.Овојотат се офајдија и потрошувачите и производителите и продавачите.

ФБ.....Димитар Каракулев...

Е воа е Македонија! :) Распродажба на јајца у Тинекс! Поминувам сабајле накај работа, гледам редица пред Тинекс, пак нешто има на намалење, прашувам....јајца за Велигден, по 10 наредени у шаржер како куршуми, само за 49 денари (десетка). За појадок бев, некое пециво...Ама турив у ќесето некој шаржер јајца, од срамови ако не земам, а сите грабат...не тачен ќе те направат. Шо да ви расправам, има бели, кафени, леви, десни, со две ж`шки, само со белки, по ситни, по едри, кој какви сака, народ се турка, грабе и колку му требе и колку не му требе. Ќе се најдат викат, за благичко, за салати, а некој од позади насмеа вика и за мачкање на фасади може :) До 10 саатот се продале два шлепери јајца, а уште имало не растоварени, кој не земал нека оде. Е моја чудесна Македонијо! За убаво да ни биде престојниот празник Велигден. Да живее Македонија! :)