МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Продолжува Кавадаречката културна есен.Синоќа културите случувања беа збогатени со театарска претстава на Аматерскиот театар на Домот на Културата „ Мирка Гинова“ со преставата „Умри машки“ и изложбата на Стефанија Стојаносвска- која има кавадаречко потекло.

Стојановска е веќе етаблирен ликовен уметник во Македонија член на ДЛУК со повеќе самостојни изложби и учества на ликовни колонии.Ова изложба во Кавадарци донесе околу 40-сетина слики, на кој доминира цената и белата боја, за што и ликовниот уметник Владимир Темков и Александар Малинков-директорот на Домот на Културата изразија и отворија дебата за двете основни бои , кои за некои не се колоритни бои, но сепак без нив уметникот потешко би ја изразил својата екпресија.Токму работата во тие две нијанси, претставуваат предизвици со нив да се изрази многу.

Тоа во својата реч и го кажа Стефанија, објаснивајќи зошто твори во црно бела боја.За неа тоа е уметничка форма со која умее многу да се исполни и ја долови суштината на темата која ја работи.

Изложбата ја проследија голем број љубители на ликовната уметнист.

Преставата „Умри машки“ на Демиркапискиот театар„ беше одлично донесена а тетарските љубители уживаа во креациите на актерите особено на женските ликови во претствата.

222222222222334.jpg