Интегрален текст на Прес конфренијата на ОО на СДСМ Кавадарци

„Почитувани граѓани

Почитувани медиуми

Во тек е спроведувањето на клучна мерка од четвртиот економски пакет за помош на граѓаните во справувањето со економските последици од коронкризата.

Со четвртиот пакет околу 283.000 граѓани добиваат финансиска помош од 6.000 денари за купување македонски производи, со кои Владата предводена од СДСМ им помага на домаќинствата, а истовремено се раздвижува и домашната економија.

6.000 денари ќе добијат околу 180.000 пензионери кои добиваат пензии пониски од 15.000 денари, над 5.700 самохрани родители, потоа невработени лица кои се пасивни баратели на работа, естрадни, филмски и културни работници, корисници на права на социјална сигурност, како и лица над 64 години кои не добива социјална пезнија и немаат друг приход.

Средствата граѓаните ги добиваат на своите трансакциски сметки и истите можат да ги користат во кој било период, без рокови и ограничувања.

Со оваа мерка се поддржува целокупната домашна економија, преку стимулирање на личната потрошувачка.

Во време на најголемата здравствена и економска криза предизвикана од пандемијата со коронавирусот, Владата предводена од СДСМ низ четири пакети мерки пренасочува кон граѓаните и економијата речиси милијарда евра.

СДСМ како одговорна партија продолжува со вистинска грижа за сите. Остануваме посветени на мерки и решенија кои обезбедуваат простор за брзо надминување на здравствените и економски последици од коронавирусот.

Ви благодарам

Петар Николов

Советник во општина Кавадарци“-

беше речено на денешниот Прес на ОО на СДСМ Кавадарци.