На 6 април 1997 година почина Никола Минчев.Во негиова чест денеска беа положени свежи цвеќиња во Спомен паркот на револуцијата

Делегации на Собранието предводена од градоначалникот Александар Панов, Борците од НОВ, најблиските од семејството,-керката на Минчев и Советот на Општинатата, положија свежи цвеќиња на спомен бистата во Паркот на револуцијата каде се сместени бистите на заслужните граѓани на Кавадарци

За неговиот живот говореше Петре Камчевски-директор на Музеј галеријата Кавадарци

Во Кавадарци во чест на Минчев , булеварот „Едвард Кардељ„ е преименуван во неговото име а наскоро ке биде адаптирана спомен соба во рамките на новиот Музеј на вкусови.

Алејата на великаните односно Паркот на револуцијата , досега ја остварува основната функција,да биде заштитен од вандализам и да не потсетува на нашата историја.

(Збороваат: Петре Камчевски, Биљана Минчева -Шукарова и Александар Панов-Градоначалник)