Граѓанската иницијатива „Будење“ продолжува со собирање на потписи за распишување реферндум против изградба на бегласки кампови. Досега потписи се собираа во неколку градови низ републикава а денеска кавадарчани имаа можност да се изјаснат околу 10 годишната стратегија за интеграција на бегалци и странци. За два часа беа собрани околу 250 потписи.

Од организацискиот одбор иницираат до Советот на општина Кавадарци распишување на референдум по однос на ова прашање, нагласувајќи дека се работи за граѓанска иницијатива со граѓанска цел.