МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Атмосферата поинаква од порано.Нов начин на практикување на Гроздоберот.Старото и новото не можат да се спојат.Очигледно треба да се навикнуваме на новите тертипи на прослави...

Нема едногласност во впечатоците од годинашниот Гроздобер 2017.Од критики до задоволство од трите вечери.Организаторот на Тиквешки Гроздобер, е задоволен од програмата која се реализира на во Кавадарци.

„Вечерта посветен а на Никола Бадев, за разлика од лани беше посетена значително повеке. Оние кои настапија особено групата „Еснаф„ од Штип убаво ги донеса песните на Бадев а потоа и нивниот концертен настап добро помина.Гостувањето на Епидеми од Кавадарци Неготино беше добро примен од публиката а Нокаут исто така одлично го заврши своето гостување на Градскиот плоштад.“-вели Зоран Станоев Дејзи во името на Агенцијата за организација на Гроздоберот во Кавадарци.

Северена сепак собра најмногу публика на Плоштадот,преку 15 илјади, вели нашиот соговорник.Таа убедливо беше атракција и звезда која измами на Градскиот плоштад во Кавадарци да дојдат многумина кавадарчани и во живо да ја видат.Имаше и гости од други градови на земјата.Taa вечер се пиело многу вино.Дознавме дека на штандот на ВВ„Тиквеш„ се потрошила предвидената количина ,па се дотурало ново вино.Слично било и на другите штанаждови каде се продаваше вино и пиво.

За карневалското дефиле, реакциите кај граѓаните беа изразени, особено за неговото кратко траење.Станоев за ова вели:

-„ Кавадарчани настапија со 12 поставки на Карневалот, но во последен момент ни откажаа учество од Птуј,Врњачка Бања,Лесковац така што тоа нивно отсуство се забележа....Ги немаше и прилепчани и некои други наши пријатели од карневалските градови со кои соработувавме, и на вакви манифестации тие се главни учесници.Сега видовме колку тие се потребни за вака големи настани “.

Значи 14 плус една поставка е малку за карневал како Тиквешкиот. И веројано детските, групни маски,да бидат сместени во посебен дел.Очигледно сега се чуствува голема празнина која во иднина треба да се пополни и да се води сметка за тоа.Инаку вечерта после концертот на Северина сите кафеани барови, кафулиња беа полни гости како ретко кога, а забавувачи беа познати естрадни имиња од македонската и српската естрада.

На социјалните мрежи главно коментари со ваква конотација:

Цититаме:„Може да викаме ваква е, наква е, да- таква е, ама Кавадарци излезе синоќа за Северина која го наполни плоштадот повеќе од било кој политичар во Македонија и направи забава за сите генерации. Пред фактите и боговите молчат и може да пишуваме контра колку сакаме.Секој си има свој вкус на музика и тоа го почитувам. Кафиќите и рестораните во Кавадарци беа преполни, секаде жива музика, некои не сакаа да одат на Северина и тоа е во ред. Ама и плоштадот се наполни после 22 часот кога дојде на ред Северина. Инаку мене и на тие што излегоа на карневалите, многу повеќе ми се бендиса детскиот карневал од другиот - големиот, кој ваа година беше многу, многу мал и претставен само со две гарнитури џаламари : Досега нај сиромашен од постоењето на Гроздоберот. И опасната плинска играчка е приказна за себе, мислам дека никој не беше воодушевен, добро е што се заврши безбедно...“ вака на профилот со над 250 допаѓања напишал Димитар Каракулев.

Многу луге многу оценки.Сепак треба да се земат во предвид сите пофалби и критики и да се направи манифестација барем приближно прифатлива за сите.Зарем не...