МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Селото Бистица се наоѓа во Централниот дел на Македонија во близина на Богомила на надморска височина од 650 метри.Во селото постои манастир кој се наоѓа на 2 км од селото на висошина од 860 м нв.во подножјето на убавата планина Јакупица.

Мите Миленковски кој е полицаец во Кавадарци долго време.Тој се заложи да побара помош од Кожувчанка ДОО Кавадарци која и ја доби, Сега во пресрет на Свети Петар и Павле големи верски празници идната недела,ќе се ранботи на патот па така до 12 јули, кога е празникот истиот се очркува да се поправи.Во тоа помошта од сите е добредојдена.Јанчев го најаво своето присуство во очи на славата на селото.

Инаку на 8 мај годинава свештениците со Владиката Г.Агатангел во присуствио на некогашните жители и селаните од село Бистрица Велешко ја осветија црквата во селото која го носи името на Светите Пртар и Павле. На чинот на осветувањето , присуствуваа жители на ова село како и голем број на граѓани кои се родени во Бистрица а сега живеат во Велес,Кавадарци или во други градови во Македонија.

Црквата е изградена на иницијатива на жителите на селото.Тие беа домаќини на осветувањето. Нивните очекување се обновениот духовен храм да биде што почесто посетуван како од жители на општините Чашка и Велес така и од туристи, домашни и од странство.

Малку е познато дека донатор во изградбата е и кавадаречкиот градоначалник Митко Јанчев, а еден од иницијаторите и организатор за изградба на црвата и другите работи во селото е полицаецот Мите Милековски кој сега живее и работи во Кавадарци.

Инаку црквата е изградена на локација која што е опкружена со недопрена и живописна природа.

Сега иницијативата е насочена кон изградбна на пат , кој е планирано да започне да се гради од утре 9 јули, до самиот мнанастир „Св Петар и Павле„ која веруваме дека ќе успее.Таму каде човекот ќе реши да гради и господ помага.

11 33 344573119_235790845710839_8098863398864914097_n 355764555_1108975400061374_4029357426809209813_n 444 (1) 55 66 77 88