МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

23.март 1901 година се случи Тиквешката афера.

Тиквешката афера е настан ,кога турските власти преземаат голема акција во Кавадарци и девет села во кои е пронајдено оружје по што биле извршени големи апсења.

Во Ресава се уапсени 22 селани, Бегниште-20, Грбавец-15, Мрзен Ораовец-20, Чемерско-10, Сирково-5, Бошава-8, Галиште-10, Бојанчиште-15 и Кавадарци 18 луѓе. Сите биле однесени во Еди Куле во Солун каде се осудени на казна затвор од 3 до 101 година.

Неколкумина од затворените неможејќи да ја издржат тортурата се самоубиле.