МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

На денешен ден 1906 година од страна na турците убиен е Пано Мангаров-револуционер од Кавадарци.

Тој е роден 1868 година, и е еден од најстарите членови на ТМРО во Тиквешијата.Како млад активно работи како курир или јатак на комитите и ајдуците кои се бореле против Турците во овој регион.По формирањето на револуционерната организација 1894 година заедно со Тодор Вангелов и Пано Јосев формираат партиска келија.Неговата кафеана во центарот на градот Кавадарци е место каде се подготвувале акциите.Мангаров во борба, убил турчин поради што бил осуден на 7 години затвор но поради амнестијата бил пуштен по 6 месеци.Тој имал добро познавање за оружје поради што и држел куреви за обука со оружјре.

Инаку многу убаво пеел и свирел на тамбура.Пано пеел во хорот во кавадаречката црква.

16603130_208901412911168_6911840089521285451_n.jpg

КАВАДАРЦИ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

На фотографијата логорот на француската војска на северната страна од паркот во Кавадарци, денес населбата “Голи Оток“ во ноември 1915 година. На фотографијата се гледаат околу стотина големи шатори. Од спротивната страна се гледаат турските гробишта.

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)