На централната прослава , Свечената академија му претходеа низа манифестации;Во спортската сала се одржаанаа натпревари во кошарка меѓу екипи на наставници од средните училишта и во одбојка меѓу женски екипи на ученици од средните училишта а во училиштето: Историски час (реферат посветен на животот и делото на Ѓорче Петров,Пред бистата на Ѓорче Петров во самото училиште беа положени свежи цвеќиња а во Галеријата на Дом на култура отворена изложба на предмети и слики од активности во училиштето.

Во големата сала на Дом на култура „Иван Мазов – Климе“ Кавадарци се одржа Свечена седница и културно уметничка програма.

Директорот Горан Велковски да ги поздрави присутните и да даде краток осврт на досегашните постигнувања на Земјоделско – Шумарското Училиште и плановите за идните развојни планови на училиштето.

Ова училиште им оддаде признание, во знак на благодарност, за помошта и поддршката во возвишената мисија што ја спроведува на:

Локална самоуправа и градоначалник на град Кавадарци ,Дом на култура „Иван Мазов –Климе“ Кавадарци,ЈОУ Библиотека „Феткин“ Кавадарци,Кожувчанка – Кавадарци,Метал – Апостолов – Кавадарци,Ангропромет – Кавадарци,Агротомил – Кавадарци,Кодинг - Горска – Кавадарци,НИКОМ – Кавадарци,Агростопан – Кавадарци,Ресторан Белисимо – Кавадарци,Ф 1 системи – Кавадарци,Еурохандел – Кавадарци,и на други стопански субјекти и институции со кои имаме плодна соработка.

Професор Љупчо Бинов, претседател на училишниот одбор, да додели јубилејни награди за успешна работа во воспитно-образовниот процес на професорката Маргарита Делова ,Невенка Мирова и госпоѓа Станка Керова да го примат признанието за животно дело.

Горан Велковски да ги додели пофалниците и наградите на учениците и наставниците кои, како поединци или екипа, беа најуспешни во активности кои се одрѓаа по повод патронатот

- ЗА најдобра лична творба на литературниот натпревар Надица Коцева

- ЗА најдобро изработен цветен аранжман Теодора Дејанова

- ЗА најдобро изработен предмет од дрво Тимот на Алишан Омеров и Блашко Хаџиев

- ЗА најдобро кроење на виновата лоза -Тимот на Никола Орешков и Васко Стојанов

- За најдобра фотографија Борис Бојаџиев ЗА најдобра ликовна творба Борче Трајков

- За победник на натпреварот во одбојка меѓу женски екипи на ученици од средните училишта. Екипата на СОЗШУ „Ѓорче Петров“ Кавадарци,Второ место - Екипата на гимназијата „Добри Даскалов“

- За победник на натпреварот во кошарка меѓу екипи на наставници од средните училишта

Екипата на СОЗШУ „Ѓорче Петров“ Кавадарци ,Второ место - Екипата на гимназијата „Добри Даскалов“,Трето место - Екипата на СОУ „Киро Спанџов – Брко“

Потоа се одржа забавен дел од оваа свеченост кој претставува музичко - балетски и драмски коктел што го подготвија талентираните млади луѓе кои се школуваат во училиштето, меѓу нив и актерите во „Покондирена тиква“ во адаптација и режија на Микица Илова.