МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Џаламарите или /Џоламарите/ како некаде се нарекуваат ,во неколку кавадaречки села со почит кон народната традиција.Паганизам да - но,пред се почит кон етногенезата.

Екипа на РТК (Регионалнаата ТВ куќа) денеска беше меѓу џоламарите од Рeсава и Бегниште.Убаво си поминавме. Бевме сведоци на уште едно практикување на неколkувековната традиција во овие две села, каде истата се почитува со сите адети.Не само овде , Василица со џоламари( или џаламари) се слави во Сопот, Дреново,Марена,Г.Бошава,и други села , во Мрежичко(на Водици) и во села од Росоманска Општина .

Главната атракција е големиот оган кој се пали на сред село и маскирањети на џаламарите .

-„Се смета дека овие маскирани групи се организираат со цел да ги избркаат лошите духови што шетале во 12 некрстени денови од Божиќ 7 јануари, па до Богојавление 19 јануари. Се е во контекст на раѓањето на Исус Христос и неговото крштевање на кое се случило на 13 годишна возраст. Според народните верувања тогаш шетаат разни вештерки,вампири,чума,колера и друго. Исто се верува дека и водата е опседната од овие духови,таа е леунка-немоќна некрстена, крстот е “врзан“ и нема сила во овие денови да помогне да ги прогони„, вели Томе Крстевски -етнолог од Музеј галеријата

Денеска нашата екипа престојуваше за време на престојот на Претседателот на Советот на Општина Кавадарци Ристо Сакалиев со советници од Градскиот совет од СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ.По сите адети тие беа дочекани според џаламарсаката традиција а за да поминат мораа да ги даруваат џаламарсаката невеста и џаламарите со пари и други дарови.

-Општина Кавадарци и Советот ја почитуваат ова традиција. Џаламарите а Општината ги помага финскиски и со превоз, со цел да ги задржиме како традиција.Здруженијата на џаламари ја претставуваат општната на разни карневали во земајата и странство, изјави Сакалиев.

-Еден од најстарите џаламари,Кујо, од село Ресава додава дека е благодарен на Општината што се овозможува нивната богата етно-традиција да ја видат и жители на Словенија, Италија, Бугарија, Србија и други земји каде десега биле .

Ангел Лазаров од Бегниште пак кој повеќе од 15 години бил џоламар, и сега тоа се неговиот син и внук, рече дека во село Бегниште ова е традиција е стара околу 300 или повеќе години.Во практикувањето на обичајот учествуваат 20-сетина селани од Бегниште,главно млади лиге, кои се подготвува одвечер а рано наутро кога сите се маскираат и се подговуваат да одат по куќите каде ги даруваат со храна, пијалаци и пари.Со една од најпознатите џоламарски групи од ова село Лазаров бил во Полска, Бугарија, Словенија и други земји, и насекаде биле добро дочекани и почитувани за пренесувањето на неколкувековната народна традиција по која како група се прочуени надалеку.

2019.jpg

20190.jpg

20190114.jpg