МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

-ДЕНЕСКА Е БАДНИК УТРЕ БОЖИЌ.ВО МАКЕДОНИЈА А ПОСЕБНО ВО КАВАДАРЦИ МНОШТВО НАСТАНИ ПОВРЗАНИ СО НАЈГОЛЕМИОИТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК.

ГОЛЕМ ХУМАНИТАРЕН БАДНИКАРСКИ ХЕПЕНИНГ - БЕСПЛАТЕН БОЖИЌЕН РУЧЕК ЗА ГРАЃАНИТЕ ОД СОЦИЈАЛНО РАНЛИВИТЕ КАТЕГИРИИ ,КОЈ ГО ОРГАНИЗИРА ГРАДОНАЧАЛНИКТ МИТКО ЈАНЧЕВ И ЛОКАЛНАТА СМОУПРАВА. ДЕНЕСКА БЕА ПОДГОТВЕНИ И ПОДЕЛЕНИ ОКОЛУ 3.000 БОЖИЌНИ ОБРОЦИ СО ХРАНА.

-Идејата за овој хуманитарен настан ЗА Божиќ е на Горан Филипов главен кувар од ресторан Моклиште..

Денеска посна трпеза подготвија и вештие жени од кавадаречкото здружение.ОТЕЦ ВОЈЧЕ ЃОРЃИЕВСКИ ОД ИМЕТО НА КАВАДАРЕЧКОТО НАМЕСНИШТВО ГО БЛаЧАГОСЛОВИ ЈАДЕЊЕТО И ГО ПОЗДРАВИ ЧИНОТ НА БЕСПЛАТНИОТ РУЧЕК ЗА ОКОЛУ 3.000 ГРАЃАНИ , А ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАНЧЕВ ГИ СКРШИ БАДНИКОВОТО ЛЕПЧЕ.

-Денеска на Бадник, предвесникот на Божиќ -најголемиот христијански празник бевме и во храмот Света Параскева Петка.Овде ученици од училиштето “Страшо Пинџур„ по сите обичаи на правеславна вероисповед со песната БОГ Е ВЕЧЕН -БЕА ПРИМЕНИ ОД старешината Тане Величковски а учениците од отец Виктор Димовски беа заполчнати со драмата на раѓањето на спасителот Исус Хруистос.Исповрееме децата добија подароци а свештениците пригодини благодарници.

- Во Кавадарци синоќа се палеа помалку огнови.Намаме сигурен одговор, можеби поради паганството во славењето со алкохол и мрска храна или поради нешто друго.Но сепак не беше изневерена традицијата на коледување наутро.

55 99