МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 23 јанури 2017 година се навршија пет години од смртта на Илија Каровски една од најзначајните личности во афирмирањето на културното живеење на Кавадарци од ослободувањето на Кавадарци па се до неговата смрт.
Порталот www.rtk.mk ja емитува емисијата која новинарот Лилјана Илиева ја реализира со Каровски, а е посветена на неговиот придонес во развојот на култарата посебно на хорското пеење во Кавадарци.Инаку Каровски бил актер и режисер во аматерскиот театар во Кавадарци, а подоцна и негов директор.Заедно со Александар Грков и Илчо Бањански режираат голем број театарски престави претстави.Во 1961 година Илија Каровски е директор на Домот на културата.Тој е еден од иницијаторите за формирање на Кошаркарскиот клуб “Тиквеш“, бројни културни манифестации, како “Тиквешкиот гроздобер“, Фестивалот на младински и пионерски хорови.