МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Др. Ѓорѓи Каламчев, првиот македонец - лекар кој го лекувал населението од Кавадарци и Тиквешијата.
Архивата на РТК ви открива дека  д-р Ѓорѓи Каламчев е првиот лекар-македонец кој го лекувал населението од Кавадарци и Тиквешијата. Живеел од крајот на  19 и почетокот на 20 век.Умрел млад, но неговото значење за здравството во Кавадарци е огромно. За него  РТК направи емисија 1995 година кога во дворот на  сегашниот Здравствен дом беше откриена спомен биста ,со цел да не се заборави неговата работа.Во емисијата на новинарот Љубица Кимова зборуваат  : Прим.Д-р Миле Петров, Милица Каламчева-Стаменковца,Цанка Чемерска,Методи Миќо-Ацев,Султана Шкартова и Панчо Дубров.